myspace backgrounds
Myspace Backgrounds

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Πήραν τα μυαλά μας αέρα..Ανωγειανό!

Από μικρή είχα μεγάλη τρέλα με τη φύση!Θες επειδή μεγάλωνα σε πόλη και δεν τη χαιρόμουν όσο έπρεπε,θες επειδή την ευχαριστιόμουν λίγο,μιας και δεν είχα κάποιο χωριό να τη χαίρομαι,όπως τα υπόλοιπα παιδιά..Θες,δε θες,είχα τρέλα!Και μου έμεινε απωθημένο!
Ίσως γι΄αυτό να επιλέγω σχολεία χωριών.Άλλες παραστάσεις,άλλη ποιότητα ζωής.Μπορεί να κάνω 120 χιλιόμετρα καθημερινά,αλλά στη διαδρομή αντί για γκρι,βλέπεις παντού πράσινο!Ακριβώς έτσι:
Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που κυνηγάω τα περιβαλλοντικά προγράμματα!Κι εννοώ εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδυάζουν εκδρομή και ενημέρωση για τις αξίες του περιβάλλοντοςμέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια!!
Φέτος,λοιπόν,από τον Νοέμβρη είχαμε προγραμματίσει εκδρομή με θέμα <<Επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού>> στα Ανώγεια.Η εκδρομή ήταν για τις 19 Απριλίου!
Πριν πάω για πρώτη φορά στα Ανώγεια είχα κι εγώ αυτή τη ψευδαίσθηση περί Ανωγείων:όπλο-μαύρο πουκάμισο-Navara.Οι φορές που πήγα δείχνουν τον ενθουσιασμό μου:μετράω πάνω από 15 (και τις 15 για μαμ)στα δύο χρόνια που βρίσκομαι στη Κρήτη!Πέραν του ότι έχω φίλη Ανωγειανή,αρκεί να πας και καταρρίπτεις την όποια προκατάλειψη έπλαθες!Είναι από τα ελάχιστα χωριά στην Ελλάδα που όχι μόνο διατηρούν τη κουλτούρα τους,αλλά την εξελίσσουν ποιοτικά και σταθερά!
Μέσα στο χωριό,τίποτα δεν θυμίζει έναν τόπο που λεηλατήθηκε και κάηκε 3 φορές!2.700 κάτοικοι,πανέμορφα αρχοντικά,τράπεζες,σχολεία όλων των βαθμίδων,σχολείο δεύτερης ευκαιρίας (ενηλίκων), αστυνομία,δήμος..μία οργανωμένη κοινωνία σε υψόμετρο πάνω από 700 μέτρα στον Ψηλορείτη.Άκρως παραδοσιακό,άκρως φιλόξενο,άκρως λυρικό.
Λουδοβίκος,Ξυλούρης,Ψαραντώνης-κάποιοι το αναφέρουν ως το χωριό του έρωτα,μιας και εκεί ξέρουν να τον τραγουδούν και να τον θαυμάζουν.
Λα'ι'κή αρχιτεκτονική,γλυπτική,υφαντική,χειροτεχνία και όλο γενικά το καλλιτεχνικό στοιχείο το διακρίνεις με το <<καλώς όρισες>>!
Όλα αυτά για να δείξω πόσο έξω έπεσα στις αρχικές προβλέψεις μου.Στα Ανώγεια,λένε,ζουν τον καημό.Τον τραγουδούν και τον χορεύουν!Αρκεί να ακούσεις τα τραγούδια τους και θα το διαπιστώσεις!
Σε μία σύντομη ιστορική αναδρομή των Ανωγείων αυτή που πρωτοάκουγε,ήμουν εγώ,μιας και το χωριό που εργάζομαι βρίσκεται πολύ κοντά στα Ανώγεια,στους πρόποδες του Ψηλορείτη.Τα περισσότερα παιδιά έχουν ανωγειανή καταγωγή και γνώριζαν τα πάντα!
<<Επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού>> ήταν η διαθεματική ενότητα και επισκεφτήκαμε το σπίτι του βοσκού!Μας άνοιξε τη πόρτα,μας υποδέχτηκε,κάτσαμε στο σαλόνι και είδαμε και τηλεόραση!Αμ δε!
Εδώ το σπίτι του βοσκού,λέγεται το σπίτι των Εσκιμώων,όχι από πάγο,αλλά από πλακώδεις ασβεστόλιθους!Ιδού:
Για να σου το παίξω έξυπνη,τώρα που τα έχω και φρέσκα,το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης είναι γεμάτο από ασβεστολιθικές πλάκες,πετρώματα,τα όποια,όταν πέφτει η βροχή πάνω τους,αλλάζουν σχήμα και γίνονται αυτές οι πλάκες που βλέπεις στην εικόνα!Αυτές τις πλάκες τις χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν και τα γνωστά μιτάτα.Τα σπίτια των βοσκών,δηλαδή.Το μέρος όπου τυροκομούν οι βοσκοί!Η είσοδος είναι πολύ στενή και χαμηλή,μέχρι κι εγώ (που δεν φημίζομαι για το ύψος μου) δυσκολεύτηκα να μπώ,όσο κι αν έσκυβα!Αλλά αυτό το στρόγγυλο κυκλικό πέτρινο ιγκλού μας χώρεσε όλους κουτσά στραβά.Ένας πάγκος-καθίσματα περιμετρικά,χαραγμένες μαντινάδες στις πέτρες,η φωτιά αναμμένη που μέσα σιγόβραζε το τυρί,σκοτάδι,στο ύψος της οροφής να μπαίνει το φως και η αντηλιά να χτυπάει στη πέτρα.Απλά μαγεία.
Τα μιτάτα (συνεχίζω το μάθημα,παρακολούθα με)μεταφέρονται συνήθως από οικογένεια σε οικογένεια και αν θελήσεις να φτιάξεις ένα και το πάρεις θερμά,θα σου πάρει 2 μήνες περίπου.Η διάμετρος του κάθε μιτάτου είναι ανάλογη με το ύψος του.Το περίεργο της ιστορίας είναι πως αυτές οι πέτρες που τοποθετήθηκαν μία προς μία,σταθεροποιήθηκαν μεταξύ τους με εντελώς φυσικό τρόπο.Κανένα είδος κόλλας δεν χρησιμοποιήθηκε,όσον αφορά τα παλιά μιτάτα!Σκέψου πόση υπομονή χρειάστηκε,ώστε να βρεθεί το σωστό σχήμα πέτρας και να ταιριάξει με το διπλανό του!
 Εδώ ο βοσκός περιμένει να βγει το τυράκι!Εικόνα πολύ οικεία στα μάτια των παιδιών (τα περισσότερα ξέρουν να τυροκομούν)

Έτοιμο!

 Ζεστή μυζήθρα!Εκεί έγινε μάχη!
 Ο θόλος του μιτάτου!
 Δραστηριότητα-κατασκευή μιτάτου (με περιεχόμενο)!(Σε λίγα χρόνια στη Σχολή Αρχιτεκτονικής τους βλέπω!)


Μονοπάτι για τον ναό

 Θέατρο του Αγ.Υακίνθου!Εδώ πέρισυ φιλοξενήθηκαν οι βοσκοί όλης της Μεσογείου!

Ο ναός του Αγίου Υακίνθου!Είναι αφιερωμένος στον νεομάρτυρα Υάκινθο που μαρτύρησε το 98μ.Χ. για την αγάπη του Θεού. Κτίστηκε με πρωτοβουλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων, και πολλών ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, που θέλησαν  μ΄αυτό τον τρόπο να τιμηθεί ως «Άγιος της Αγάπης» και της αγάπης για την ποίηση και γιορτάζεται με πολιτιστικές εκδηλώσεις (Υακίνθεια) από τις 24 Ιουλίου-1Αυγούστου,όπου γίνεται ο κακός χαμός!




Δραστηριότητες-Παιχνίδια!
Και πίσω πάλι στο χωριό για οφτό!(Εκεί κι αν έπεσαν κορμιά)!

Οk,παραδέχομαι πως το παραέκανα με τις φωτογραφίες!Είναι που καταενθουσιάστηκα μωρεεεεεέ!Παρόλο που μας χάλασε τα σχέδια ο καιρός,ήταν πραγματικά πανέμορφα!Μπορεί τα παιδιά να μην ένιωσαν αυτό το ουάου της υπόθεσης,εγώ πάντως είχα χαζέψει με τόση ομορφιά!
Υπάρχουν τόποι που θυμίζουν ηρωισμό και λεβεντιά.Άλλοι,πάλι,που διέπονται από ερωτισμό και ρομαντισμό!Τα Ανώγεια συνδυάζουν και τα δύο και σε γεμίζουν από τοπία και μέρη βγαλμένα από τα παραμύθια με ανθρώπους που πάντα είναι πρόθυμοι να σου πουν ένα από αυτά..
Αν σας βγάλει ο δρόμος σας ποτέ,μη τα χάσετε..Ειλικρινά,θα είναι μια ξεχωριστή μερα!

13 σχόλια:

D.Angel είπε...

Μπράβο ρε φιλενάδα! Μ έφτιαξες τώρα!
Ευχαριστώ πολύ για το ταξίδι!
Οφτό έφαγες;;;;;
Αυτή η ταβέρνα του Ξυλούρη αξέχαστη θα μου μείνει! Οφουυυυυ
Φιλιά πολλά κοριτσάκι

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Ωραία ξενάγηση σε ένα τόπο πολύ μακρινό. Δύσκολα θα ξαναπάω για διακοπές.
Για μόνιμη εγκατάσταση όμως, παίζεται.
Καλή σου μέρα.

BUTTERFLY είπε...

Πωπω τι ομορφα πραγματα κανετε εκει στην επαρχια! Εισαι πολυ τυχερη που διδασκεις -και διδασκεσαι- εκει! Θα εδινα τα παντα για τετοιες υπεροχες εμπειριες!
Τα Ανωγεια τα εχω επισκεφτει, δεν μπορω να πω οτι ενιωσα τη δικη σου λατρεια, μαυροπουκαμισαδες ειδα πολλους και το φαγητο δεν με ξετρελανε, αλλα νομιζω εχει να κανει και με την εποχη που πας...Εγω οταν πηγα ηταν τιγκα στους τουριστες, χανει ετσι κατι ο τοπος απο τη μαγεια του...
Λατρευω τις μαντιναδες! Λατρευω το οφτο! Γενικα, λατρευω Κρητη!!!!!!
Ο Αγ. Υακινθος ειναι επισης ο προστατης των ερωτευμενων!
Πολυ σε παω κοπελια! Σαν το μικρο παιδι χαιρεσαι ο,τι κανεις!
Φιλια!

Dreameraki είπε...

@Αγγελικούλι,αλοίμονο να μην έφτιαχνα εσένα ειδικά!!Τρελαίνομαι για οφτό,είναι δυνατόν να μην έτρωγα;!!Η ταβέρνα του Ξυλούρη,λένε,πως τουριστηκοποιήθηκε λίγο και χάλασε!Δεν έχω πάει για να σου πω!Σ'ευχαριστώ για το comment!

@Δύσπιστε όταν αναρτούσα φωτογραφίες σκεφτόμουν το "παράπονο" που μου έκανες οτι δεν βάζω!Πάρε να 'χεις τώρα!Πάντως δύσκολη η μόνιμη εγκατάσταση σε ένα τέτοιο μέρος.Κρύβεται ολόκληρη νοοτροπία από πίσω και θέλοντας ή μη συμβαδίζεις!Δεν ξέρω κατά πόσο είσαι διαθετημένος να ακολουθήσεις κάτι τέτοιο φίλε μου!

@Πεταλουδίτσα μου γλυκειά πάντα με τα καλά σου λογάκια!Σ'ευχαριστώ πολύ!Σίγουρα έχει να κάνει με τη περίοδο που θα πας κι αυτό ισχύει παντού!Σκέψου οτι ήδη από τώρα εμείς είδαμε πολλούς!Προστάτης των ερωτευμένων,ναι,το ξέρω!Γι'αυτό του άναψα και λαμπάδα,μπας και ελεήσει λίγο!Χαχαχαχα!Ξετρελάθηκα μωρέ.Γενικά δώσε μου εκδρομή και πάρε μου τη ψυχή!Αφού τα παιδιά με πείραζαν!Σκαθάρι έβλεπα,αμέσως φωτογραφία!Άσε άσε!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Φροντισε να πας στη καφετερια του Χαιρετη.....θα παθεις!


Κρητη μενεις παιδακι μου;



ΥΓ Δες την απαντηση μου στο προηγουμενο σχολιο σου στο μπλογκ μου

Dreameraki είπε...

Ρικάκι έχω πάει!!!!!!!!!
Και έπαθα!!Κρήτη μένω,εδώ και 2 χρόνια!Στον τρίτο με παντρεύουν,χαχαχχαχα!Άντε και το γλέντι στου Χαιρέτη!Χαχαχχαχα!Πάω πάω να το δω!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Αφου εισαι εδω βρε καλο μου, να βρεθουμε, να αντικαταστησω τη μανουλα σου....θες;



ΥΓ Καλά επεσες στην περιπτωση ετσι;
Για το βιβλιο λεω .
Κι δεν εχει αλλο βιβλιοπώλη να πας κι εσυ; Αμανννννννννννν
Αλλα εστω, παρε το με το τηλ

Dreameraki είπε...

Mωρέ έχει πολλά,αλλά εγώ πήγα μόνο στο κοντινό και διάλεξα την εύκολη λύση,του τηλεφώνου!
Να αντικαταστήσεις τη μαμά μου,ε;;;Να υποθέσω οτι ευαισθητοποιήθηκες από το αδικοχαμένο παστίτσιο μου;;;Μη μου βάζεις ιδέες!Μη μου βάζεις ιδέες!Παίζεις με ευαίσθητες περιοχές..σπιτικό φαγάκι ο λόγος!Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ!Είσαι πολύ γλυκειά!Καλό βράδυ και ετοιμάσου για σκληρή κριτική!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Χα χα χα

Σπιτικο φαγακι ειπες;
χα χα
Σ’ αρεσουν οι νηστικοπιτες;
Τις φτιαχνω τελειες!!!!!!!!!!!!!
Σπιτικη αγαπη ομως, φυσικααααααααααααααααα

Κι οσο για τη σκληρη κριτικη ειμαι ετοιμη, ανασκουμπώνω τα μανικια και περιμενω
Μαχη θες μαχη θα εχεις, ολεεεεεεεεεεεε

Dreameraki είπε...

Η νηστικόπιτα είναι η σπεσιαλιτέ μου,μόνο να μου πεις αναλογίες αδεξιοτεχνίας βάζεις,να τη δοκιμάσω κι έτσι!!Σπιτική αγάπη,ε;;Από αυτή όσο κι να 'χεις,ποτέ δεν χορταίνεις!Κι εδώ τη δίνεται με το τσουβάλι πανάθεμά σας!!
Φιλιά κούκλα μου!Να'σαι πάντα καλά και σ'ευχαριστώ για όλα.Ήδη πήρα τη πρώτη δόση σπιτικοαγάπης!Σ'ευχαριστώ!

Αγνή είπε...

Πωπω μου θύμισες διακοπές στην κρήτη με την αδερφή μου, τότε που ήμασταν ελεύθερες χωρίς υποχρεώσεις..τι τέλεια!!

Κοίτα να χαρείς τώρα..πριν μπλέξεις κι εσύ σε υποχρεώσεις!!!!Ταξίδευε μας και μας τις έρμες!!

Dreameraki είπε...

Αγνή μου έχω να γυρίσω νησιά και κορφοβούνια ακόμα που θα σε ταξιδεύω καλύτερα κι απ'την εκπομπή της ΝΕΤ <>!Χαίρομαι χαίρομαι!
ΥΓ:Κάποια έχει ανάγκη να δραπετεύσει..λέω τώρα εγώ..!!!

Dreameraki είπε...

Αγνούλα Μένουμε Ελλάδα ήταν η εκπομπή,δεν φάνηκε μέσα στα εισαγωγικά!Φιλιά και χαίρομαι που σε γύρισα σε παλιές όμορφες στιγμές!