myspace backgrounds
Myspace Backgrounds

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Κάποιες φορές η λογική είναι θέμα στατιστικής

  • Με εξετάσεις μέσω του ΑΣΕΠ και μόνο θα γίνονται οι διορισμοί των εκπαιδευτικών.Κατάργηση του πίνακα μοριοδότησης.Συνεπώς σταματούν να τροφοδοτούνται οι πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.
  • Εισάγεται ο θεσμός του <<δόκιμου εκπαιδευτικού>>,ο οποίος θα περνάει από μία διετή συστηματική αξιολόγηση.
  • Επανεξετάζεται το σύστημα μοριοδότησης.Τα μόρια θα αφορούν τον τόπο και το αντικείμενο διδασκαλίας.
  • Φραγή στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών.
  • Αύξηση μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης
  • Περικοπή 14ου μισθού
  • Μειώσεις και περικοπές μισθοδοσίας.

Αυτά είναι οι βασικοί λόγοι κινητοποίησης και αντίδρασης των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών για την αυριανή πανελλαδική απεργιά.Αντιστέκονται στα νέα μέτρα,τα οποία απλώς ειπώθηκαν και ανάλογα με το τι μέλλει γενέσθαι,θα ψηφιστούν στα μέσα του Μάρτη από τη κυβέρνηση.Πληροφορίες λένε πως η υπουργός Παιδείας,κ.Διαμαντοπούλου συμβουλεύεται κοινωνιολόγους,ώστε να περάσει τα μέτρα της με όσο το δυνατόν λιγότερες εντάσεις(φαντάσου..).
Σε ορισμένα διαφωνώ κάθετα,κάποια άλλα δυστυχώς τα βρίσκω αναγκαία λύση και τα δέχομαι ως άμεση συνέπεια της γενικότερης κατάστασης και υπάρχουν και ορισμένα με τα οποία συμφωνώ.
Συμφωνώ με τον ΑΣΕΠ.Τον δέχομαι ως ένα αντικειμενικό κριτήριο εισαγωγής.Είναι ένα φίλτρο διαλογής.Διαβάζεις,γράφεις και μπαίνεις.Κρίνονται οι ικανότητές σου.Όσο κι αν μπαίνει ο παράγοντας τύχη,δεν παύει να αποτελεί αξιοκρατικό κριτήριο.Αντιθέτως,ο ενιαίος πίνακας λειτουργεί εντελώς "μπαρμπα-κορωνικά".Δυστυχώς έτσι είναι.Έχεις γνωστό τον διευθυντή του τάδε σχολείου,σου δίνει λίγες ώρες και έχεις μπει στον ενιαίο πίνακα.Τόσο απλά και άκοπα.Μαγκιά σου και μπράβο σου.Και εγώ θα το έκανα στη θέση σου.Όμως πλέον μιλάμε για αξιοκρατία και κυρίως για παιδαγωγικές γνώσεις.Όταν υπάρχει πληθώρα,πρέπει να υπάρχει και επιλογή.Το χαρτί του πανεπιστημίου δεν με κάνει δάσκαλο.Είναι ένα φίλτρο μεν,αλλά δεν υπαρκεί.Και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ξεχωρίζει τους καλούς από τους λιγότερο καλούς.Σήμερα 25.000-30.000 άτομα εντάσσονται στο πίνακα αναπληρωτών και ωρομισθίων (ανάμεσά τους κι εγώ).Ακούγεται η περίπτωση εκτάκτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ,ακούγεται πως για τους ήδη υπάχοντες στον πίνακα θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις.Εγώ είμαι υπέρ του ΑΣΕΠ,όπως και να ΄χει.
Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι κάθετη με το θέμα της αξιολόγησης στα σχολεία!Δεν το καταλαβαίνω.Δεν μπορώ να φανταστώ ένα μεγάλο πανό <<Κάτω η αξιολόγηση>> και από δίπλα να επικροτούν γονείς.Αν εγώ σήμερα βλέπω ζντουπ δασκάλους,αύριο θα τους έχει το παιδί μου.Μήπως όταν μπαίνει το προσωπικό στη μέση,αρχίζεις να το ξανασκέφτεσαι;;Γιατί να τη τρέμουν τόσο πολύ;;<<Είναι έλεγχος>>,λένε και προσβάλλονται.Μα η δουλειά σου ανήκει σε χωράφια της κοινωνίας. Σε κοινωνικό φορέα εργάζεσαι,οφείλεις να αξιολογείσαι.Κι εσύ κι εγώ και όλοι μας.Τώρα βέβαια,το κατά πόσο αντικειμενική θα είναι αυτή η αξιολόγηση και το κατά πόσο θα ελεγχθεί ο δάσκαλος στο μονοθέσιο της Ιθάκης,δεν ξέρω.Ξέρω πως υπάρχουν δάσκαλοι ικανοί,που προσφέρουν πολλά.Υπάρχουν,όμως,και οι άλλοι,που είναι για μπάτσες.Και αύριο μπορεί να διαβάζουν στο παιδί μου.Επομένως είμαι υπέρ της αντικειμενικής αξιοκρατικής αξιολόγησης.Γιατί ντρέπομαι πια να λέω πως είμαι δασκάλα και να γελάνε!Γιατί αυτή την εντύπωση δίνουμε παραέξω και κάποιοι χωρίς δυσκολία φρόντισαν και φροντίζουν καλά γι΄αυτό.Ας πάρουν πόδι να καθαρίσει το σύστημα!
Αρα,όπως καταλάβατε,είμαι υπέρ και στο μέτρο του <<Δόκιμου εκπαιδευτικού>>.Μπορεί να ακούγεται ελεγχόμενο,αλλά στην ουσία δοκιμάζεσαι.Δοκιμάζονται οι ψυχολογικές και παιδαγωγικές αντοχές σου.Ανθρώπους διδάσκεις.Δεν κάνουν όλοι για δάσκαλοι.Ούτε η ψυχολογία όλων αντέχει το δασκαλιλίκι.Κι εσύ μπορεί να το έχεις διαπιστώσει μεν,αλλά να επωφελείσαι εις βάρος άλλων.Δεν πάει έτσι.Η δοκιμαστική περίοδος των δύο χρόνων θα βοηθήσει και τα παιδιά και τους δασκάλους.Συνεπώς και τη παιδεία.Στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα επιμορφώνονται κιόλας.Μακάρι να εφαρμοστεί.Και να τηρηθεί για όλους και στον ίδιο βαθμό.
Συμφωνώ και με τη φραγή αποσπάσεων.Κι αν όχι στον απόλυτο βαθμό της έννοιας,έστω στην αυστηρή επιλογή αυτών.Στη Κω είναι γραμμένοι 500 εκπαιδευτικοί.Τόσοι φαίνονται στα χαρτιά και τόσοι παίρνουν τα μόρια που τους προσφέρει.Από αυτούς,οι 250 εργάζονται στο νησί,οι 50 έχουν πάρει άδειες εγκυμοσύνης,ανατροφής κτλ και οι υπόλοιποι 200 είναι εξαφανισμένοι σε γραφεία άλλων πόλεων ή ακόμη και σε μεγάλα σχολεία μεγάλων διπλανών νησιών!!Γιατί;;;;;Το νούμερο είναι τεράστιο για να πιστέψω πως και οι 200 έχουν σοβαρούς λόγους που τους αναγκάζουν να φύγουν!!Πόση στάχτη στα μάτια πια!Η λαμογιά έχει τα όριά της!Και μετά παραπονιούνται πως δεν υπάρχει προσωπικό στα μικρά νησιά και πληρώνουν ωρομίσθιους.Γιατί δηλαδή να με κάνεις να νιώθω κορόιδο μπροστά σου επειδή κάνω σωστά τη δουλειά μου;;Και εσύ θα είσαι αυτός που θα σηκώνει το πανό αύριο και θα αντιδρά!!Δύσκολο πράγμα να ξεβολεύεσαι!
Να πώς αμαυρώνεται ο κλάδος των εκπαιδευτικών!!Και επειδή η αναβλητικότητα είναι στο πετσί μας,όταν το ποτήρι ξεχειλίσει,μας παίρνει όλους η μπάλα.Δεν ξέρω τι αποτελέσματα θα έχει η αυριανή απεργία,δεν ξέρω και κατά πόσο αποτελεσματικές είναι οι μονοήμερες απεργίες γενικότερα,πέραν του ότι γεμίζουν τα ταμεία του κράτους.Απεργίες γίνονται και θα γίνονται.Και είμαι υπέρ της ομώφωνης μαζικής διαμαρτυρίας όταν κρύβει πίσω της επιχειρήματα που βασίζονται στο καλό όλων και όχι στων βολεμένων και των τεμπέληδων.


(πολύ κακιά έγινα;;)






    5 σχόλια:

    D.Angel είπε...

    Oχι βρε, δεν έγινες κακιά!
    Γιατί το λες αυτο;
    Χα χα χα χα χα
    Καλησπέραααααα

    ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

    Τα πολύ παλιά χρόνια έλεγα
    "Απεργία μήτηρ πάσης κακίας" και επειδή στη ζωή μας όλα αλλάζουν, τελευταία άλλαξαν και οι αντιλήψεις μου.
    Μόνο που πρέπει να γίνεται για την διεκδίκηση λογικών αιτημάτων και όχι, έτσι, μόνο για την απεργία!
    Για τις αποσπάσεις έχεις δίκιο. Έχω πολλά παραδείγματα.
    Καλή επιτυχία και....σιδηροκέφαλη, μιας και σε φαντάζομαι με τον τηλεβόα να δέρνεις χωροφύλακες!!!

    Καλό βράδυ.

    Dreameraki είπε...

    @Αγγελικούλα κακιά ξεκακιά αυτή είναι η αλήθεια!

    @Δύσπιστε δεν κατάλαβες,δεν απεργώ..Καλό βράδυ!

    BUTTERFLY είπε...

    Καλημερα!
    Συμφωνω απολυτα μαζι σου! Μονο τα δυο τελευταια μετρα ειναι παραλογα. Τα υπολοιπα οχι απλα ειναι σωστα, αργησαμε κιολας! Βλεπεις τον καθε αργοσχολο που δεν εχει τι να κανει και σου λεει δε γινομαι δασκαλος να εχω 3 μηνες το χρονο πληρωμενες διακοπες και 2 η ωρα να ειμαι σπιτι μου; ΕΛΕΟΣ! Δασκαλος ειναι πρωτα και κυρια παιδαγωγος!
    Ελπιζω μονο να μη βρει ο κλασικος Ελληνας τροπο να παρακαμψει και παλι καθε αξιοκρατια και να στρεψει προς οφελος του ρουσφετιου ΚΑΙ την αξιολογηση...

    Dreameraki είπε...

    Butterfly μου έτσι έτσι έτσι ακριβώς!!Έχουμε γίνει ο περίγελος του δημοσίου!!