myspace backgrounds
Myspace Backgrounds

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Παρίσι λέω και κλαίω!

Αν έχουμε όλοι ένα προορισμό στο μυαλό μας πολύ ονειρεμένο,ο δικός μου είναι το Παρίσι.Από μικρή έβλεπα φωτογραφίες του,μεγαλώνοντας μάθαινα την ιστορία του,και πλέον έχει καταχωρηθεί στο μυαλό μου σαν κάτι μαγικό.Δύο φορές δόθηκε η ευκαιρία να το επισκεφτώ οικογενειακώς,αλλά και τις δύο μας πρόλαβαν τα γεγονότα και το ακυρώσαμε.Όσες φορές έχει πέσει η ιδέα να πάμε με φίλες,ενώ ενθουσιάζομαι,βρίσκω δικαιολογίες.

Είναι γιατί έχω πλάσει ένα φανταστικό σενάριο στο μυαλό και μόνο με τις προυποθέσεις που ορίζει το σενάριο αυτό θέλω να πάω.Να τρώω με το άλλο μου μισό γαλλικά κρουασάν,να περπατάμε χέρι χέρι στους κήπους των Βερσαλλιών  και να βγούμε φωτογραφίες με όλους τους ήρωες της Disney.Kαι κάπου εκεί στο τέλος να γίνει η πρόταση γάμου πίνοντας γαλλικά κρασιά μέσα σε ένα ποταμόπλοιο του Σηκουάνα και εκείνη ακριβώς τη στιγμή πυροτεχνήματα θα σκάνε στον ουρανό και θα καταλήγουν σε σχήμα καρδιάς.Φαντασία μου πλανεύτρα!(Καλά συμβιβάζομαι και χωρίς τα πυροτεχνήματα).Κάθε βράδυ θα μας νανουρίζουν τα φωτάκια του Άιφελ και θα μας ξυπνάνε οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων!Να είμαστε με μία ψηφιακή στο χέρι και να βγάζουμε όλο πόζες με αγκαλιές όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε.Σαν αυτούς που γυρνούν με 500 φωτογραφίες και όταν επιστρέφουν υποχρεώνουν τους υπόλοιπους να τις δουν όλες!(Ήδη ψάχνοντας φωτογραφίες στο google,βρήκα τουλάχιστον 20 αμέσως αμέσως-μα όλοι φιλιούνται με φόντο τον Άιφελ και μετά τις δημοσιεύουν;;!)Τέτοια σενάρια κάνω και κάθε τι ρεαλιστικό με κάνει να αρνούμαι.
Παρόλο που δεν αντέχω τις μεγάλες αλλαγές,θα μπορούσα να ζήσω μόνιμα εκεί.<<Δεν ζεις στο Παρίσι,ζεις το Παρίσι>>,όπως είχε γράψει ο Χρήστος Γιανναράς (τα Καθ΄Εαυτόν).Διαθέτει 134 μουσεία,137 θέατρα και πολιτιστικά,90 σινεμά,96 καμπαρέ και  102 νυχτερινά κέντρα.Επίσης,435 πάρκα,κήπους και πλατείες,καθώς επίσης και 10.000 εστιατόρια,μιας και η γαλλική κουζίνα είναι μία από τις καλύτερες.Αυτή η πόλη συνδυάζει την αρχιτεκτονική και την ιστορία με έναν έντονο ρομαντισμό.
 
 

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στα 2.153.600 κατοίκους, ενώ μαζί με τα περίχωρα και τις γύρω κοινότητες, τη μητροπολιτική περιοχή δηλαδή, αγγίζει τους 13.200.000 κατοίκους περίπου, που την καθιστούν ως μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις στην Ευρώπη. Η παγκόσμια κατάταξη τη φέρνει στην 23η θέση.
Ο Πύργος του Αιφελ είναι το ορόσημο της πόλης και η ψηλότερη κατασκευή της με ύψος 324 μέτρα.Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο μηχανικό Gustave Eiffel,όπου φέρει και το όνομα του.Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1887 και διήρκησαν 2 χρόνια,4 μήνες και 9 ημέρες.Ο λόγος κατασκευής του αφορούσε μια παγκόσμια έκθεση του Παρισιού το 1889,μα εντυπωσίασε τόσο πολύ που σήμερα δίπλα στη λέξη <<Παρίσι>> έρχεται και ο Πύργος του Άιφελ.

Αποτελέιται από τρεις εξώστες,διαθέσιμοι για τους επισκέπτες,στους οποιόυς ανεβαίνεις με ανελκυστήρες και κλιμακοστάσιο.Στον γυάλινο φάρο της κορυφής του, που δεν είναι ανοικτός για το κοινό, βρίσκονται όργανα της μετεωρολογικής υπηρεσίας και πομποί αναμετάδοσης της τηλεόρασης.Αρχικά, επειδή θεωρήθηκε  ένα χοντροκομμένο κατασκεύασμα σε βάρος της αισθητικής της πόλης, ο πύργος επανειλημμένα κινδύνευσε να ξηλωθεί. Τελικά όμως έγινε το πιο αγαπητό έμβλημα της πόλης ,μιας και το 2002 φιλοξένησε 200.000.000 επισκέπτες από τη μέρα κατασκευής του!.Η θέα από την κορυφή του, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, εκτείνεται στα 70 χιλιόμετρα, αγκαλιάζοντας όλους τους ξεχωριστούς οικισμούς που συναπαρτίζουν το Παρίσι.

Έχω ένα θέμα με αυτόν τον πύργο.Νομίζω πως δεν υπάρχει κάτι τόσο επιβλητικά όμορφο.Θα μου πεις <<γιατί γύρισες όλον τον πλανήτη και το ξέρεις;>>Όχι..απλώς όσες φωτογραφίες αξιοθεάτων έχουν δει τα μάτια μου,αυτή ξεχώρισα από μικρή.Την έχω κάνει παζλ,την έχω ζωγραφίσει και είναι η μόνη που ξεπερνά την υψοφοβία μου!Γενικώς το Παρίσι κάτι προκαλεί μέσα μου.Δεν είναι από τις πόλεις που επιλέγεις εποχή για να τη βρεις όμορφη.Είναι πάντοτε το ίδιο όμορφη και βγάζει κάτι το ονειροπαρμένο.Μέσα μου τουλάχιστον!Μέχρι και ο Χίτλερ που δύσκολα του έβγαζες καλή κουβέντα,όταν επισκέφτηκε το Παρίσι,δήλωσε πως εκείνη η ήμερα,ήταν η πιο ευτυχισμένη της ζωής του!

Όπως είπε και ο Βίκτωρ Ουγκό <<Όσοι πλανόνται στα σοκάκια του Παρισιού,μεθούν και υπνωτίζονται από τον ερωτισμό της.Είναι η πόλη με τα πολλά πρόσωπα!>>Ο  Alain Delon  σε μία συνέντευξή του είπε <<Θέλεις να ερωτευτείς;Τότε σίγουρα χρειάζεσαι ένα ταξίδι στο Παρίσι!>>Μπορεί να 'ναι όλα αυτά τυχαία;;
(Το έκανα λίγο τσίρκο με τις φωτό,αλλά δεν μπορούσα να κρατηθώ!Και πάλι λίγες έβαλα!)

9 σχόλια:

D.Angel είπε...

Ευχομαι να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου γλυκιά μου και το Παρίσι
να μη σ απογοητεύσει ποτέ!
Φιλιά πολλά

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Aν κάποιο βράδυ (ή και ημέρα) σου λείψει ο καλός σου, πρέπει να πας στην Πλας Πιγκάλ, για να τον βρείς.
Φοβάμαι ότι θα σε απογοητεύσει το Παρίσι, η Πόλη του φωτός που λένε.
Πίσω από την γυαλιστερή τουριστική βιτρίνα, υπάρχει μεγάλη φτώχεια και κακομοιριά, κόσμου που ήρθε από τις (πρώην;) Γαλλικές αποικίες.
Αν δε είναι Καλοκαίρι, ειδικά Αύγουστος, κανένα από τα 10000 εστιατόρια που λες, δεν θα είναι ανοικτό.
Τρώγαμε στην καντίνα του εργοστασίου, γιατί δεν βρίσκαμε τίποτα ανοικτό. Έλειπαν όλοι διακοπές...

Μπορώ να σου δώσω πολλές λεπτομέρειες και εμπειρίες μου από τα πολλά ταξίδια και ένα τρίμηνο σεμινάριο, που πάντα είχα και καποιο ξεναγό από την εταιρεία ή φίλο ντόπιο.

Πάντως εύχομαι να μπορέσεις να κάνεις το ταξίδι, αλλά συνιστώ οργανωμένο από πρακτορείο.

Καλό βράδυ.

Dreameraki είπε...

Καλά λοιπόν φέρεις το όνομα "Δύσπιστος"!Ακόμη κι αν είναι έτσι,τρέφω τέτοια ανυπομονησία,που δεν νομίζω να μπορέσω να δω κανένα αρνητικό..Παρόλα αυτά δεν σε αμφισβητώ!Κάτι θα ξέρεις παραπάνω από εμπειρία,όπως λες!Καλό βράδυ!

Aγγελική μου,εμείς τα κορίτσια ξέρουμε από όνειρα,ε;;Σ΄ευχαριστώ γλυκιά μου!

ΑΓΓΕΛΙΚΗ είπε...

Καλησπέρα. Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος έχει μια πόλη ή μια περιοχή στα όνειρά του. Έχω και γω μία, όμως φοβάμαι αφενός τα εμβόλια, αφετέρου το αναπνευστικό μου και τρίτον και κυριότερο φοβάμαι μήπως μείνω για πάντα εκεί!
Όμως κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει γι' αυτό ας συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε

Dreameraki είπε...

Αγγελική τώρα με βάζεις σε περιέργεια να μάθω ποιος είναι!!Μία φίλη επισκέφτηκε το μέρος που ονειρευόταν και όταν βρέθηκε εκεί το απομυθοποίησε τόσο,που στο τέλος στνεχωριόταν για το ότι δεν έχει πλέον να ονειρεύεται κάποιον προορισμό!Στεναχωρέθηκε δηλαδή για το όνειρο.Καλό βράδυ και όντως κανείς δεν ξέρει!

evi είπε...

πόσο βαρετή και ασπρόμαυρη θα ηταν η ζωή μας χωρίς όνειρα ...νομίζω όλοι έχουμε έναν προορισμό στο μυαλό μας, τον ποτίζουμε, τον καλλιεργούμε και να είσαι σίγουρη, αν πάς που στο εύχομαι, σίγουρα θα βρεις έναν αλλο καινουριο προορισμό να ονειρεύεσαι .

keep dreaming ...

Dreameraki είπε...

Εύη μου συμφωνώ μαζί σου!Μπορεί να μην είναι έτσι όπως το έχω στο μυαλό μου,αλλά και μόνο που υπάρχει εκεί,μου φτάνει!Καλό βράδυ!

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα!
Το Παρισι ηταν κι εμενα ονειρο μου!
Παρολο που οταν τελικα το επισκεφτηκα, δεν ανταπεξηλθε πληρως στις προσδοκιες μου, δεν μπορω να πω οτι με απογοητευσε...επειδη μαλιστα εμεινα ελαχιστα, με εχει αφησει με την περιεργεια να δω και καποια αλλα μερη και κυριως να ζησω το Παρισι μεσα στην καθημερινοτητα, στα στενακια του...Και ναι, πιστευω θα μπορουσα να ζησω εκει, αλλα οχι για παντα, για καποιο διαστημα...
Παντως, δυο πραγματα με απογοητευσαν...ο Πυργος του Αίφελ, που τον περιμενα πολυ πιο εντυπωσιακο...και το γεγονος οτι 10 το βραδυ ειδα κι επαθα να βρω εστιατοριο να φαω! Οσο για τη Γαλλικη κουζινα...αστο! Αν σου αρεσουν τα αψητα...ΟΚ!
Κατα τα αλλα, ομορφη πολη, ωραιοι ανθρωποι, ευγενικοι, καθολου σωβινιστες...
Σου ευχομαι να πας και να περασεις ακριβως οπως το ονειρευεσαι! Μα ακριβως!!!

Dreameraki είπε...

Butterfly,αυτό για τη κουζίνα το έχω ακούσει από πολλούς!Αλλά πιο εντυπωσιακό τον πύργο του Άιφελ;;Θα παρεξηγηθώ τώρα!: )